Roma Nemzetiségi Tábor

Jászboldogháza 2021.08.14-2021.08.19

A Roma Nemzetiségi Tábor a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatása által valósult meg. 

Támogatás azonosítója: ROMA-NEMZ-TAB-21-0195

Idén 2021. augusztus 14-19. között tartottuk meg nyári táborunkat a jászboldogházi kempingben.

A tábor célja volt a roma identitás megélése anyanyelvi környezetben, valamint a cigány nyelvi kommunikáció gyakorlása. Amely cél megvalósítását támogatta 2 fő roma származású és roma nyelvet beszélő segítő, akik az egész tábor ideje alatt jelen voltak. Segítették a roma nyelv gyakorlását a mindennapokban. A tábor megvalósítása során nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi értékek ápolására, a roma származású, hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását érintő, nyelvi környezetben történő integráció elősegítésére, az anyanyelv ismeretének bővítésére. A tábor programjának ütemezése a roma identitástudat megélését, a hagyományok ápolását, a roma nyelv gyakorlását segítette. A tábor programját úgy alakítottuk, hogy lehetővé váljon a cigány népismeret, a szokások és hagyományok, illetve a cigányzene elemeinek megismerése. Roma tánctanár vezetésével minden nap roma táncfoglalkozások voltak. Tanulták a kanázást, kanalazás, mint roma hangszert, hagyományos roma énekeket énekeltek. Ezek a foglalkozások nagyon népszerűek voltak. Az etnikai identitás megőrzését a roma nyelven történő mesék, versek felolvasása, roma hagyományőrző viseletek bemutatása, roma származású művészek festményeit bemutató kiállítás, roma himnusz meghallgatása, roma költők életútjának, munkásságának ismertetése mind a nemzetiségi népismeret bővítését, a nemzetiségi kulturális hagyományok továbbadását szolgálták. A tábor megvalósítása során változatos tevékenységrepertoárt valósítottunk meg: projekt módszer, dramatizálás, önálló művészeti alkotás, játék, zene, tánc stb.

7-14 éves korosztályú roma származású, hátrányos helyzetű gyerekek részvételével szerveztük a tábort, 20 fővel és 2 fő kísérővel. A tábor időtartama alatt teljes ellátást biztosítottunk.

Az indulás napján reggel szendvicseket készítettünk az útra, majd busszal indultunk el a táborba. Ezt a gyerekek eleinte nagyon élveztek, de az út közbeni pihenő ellenére az utolsó fél órában már nagyon várták, hogy odaérjünk.

Az első napon a szállás elfoglalását követően strandolás volt a program, majd este tábortűz volt bodagsütéssel. Előkerültek a kannák és a kanalak, tánc és ének kísérethez.

A második nap reggel tornával kezdődött, majd délelőtt a sátorban roma eredtmondákat hallgattak a gyerekek, amihez illusztrációt készítettek, rajzoltak, színeztek. Volt, aki a kosárfonást próbálta ki – leginkább a fiúk – a lányok pedig gyöngyből készítettek ékszereket. Ezt követően labdajátékokat játszottunk a sátor melletti füves részen, de a gyerekek nagy bánatára elkezdett esni az eső, ezért a strandolás helyett roma hagyományok és hiedelmek bemutatása volt a program. Kora estére elállt az eső, a helyi önkéntes tűzoltók tartottak nekünk bemutatót. Este a sátorban megleptük süteménnyel Lakatos Krisztofert, akinek születésnapja volt. Megható volt látni mennyire örült a köszöntésnek. Utána a sátorban, majd a mellette lévő füves részen táncos mulatságot tartottunk, újra előkerült a gitár.

Éjszaka rossz manók jártak a táborban, a harmadik nap reggelre mindenkinek eltűntek a cipői, így az ébredés után elindultunk azokat megkeresni. A sátor melletti bokros részen elő is került mindegyik. Ezután a gyerekek kitakarították a szobáikat. Nagyon lelkesen csinálták, komoly verseny alakult ki a csoportok között, mert tudták, hogy a végén szobaszemle lesz. Mindenki szeretett volna az első helyen végezni. Délelőtt megismerkedtünk a roma népviselettel, előre elkészített ruhákkal rögtönzött roma divatbemutatót tartottunk. Délután a nagyobbak bérelt kerékpárokkal Péter testvér társaságában kerékpártúrán voltak, a kisebbekkel pedig labdajátékot játszottunk, majd a kerékpárosok visszaérkezéséig kvízjátékot melyben a gyerekek ügyesek voltka. Az esti program roma tánc és ének- később vetélkedőt szerveztünk, amelynek témája a roma nép eredete, mondák, mesék, történetek, a gyerekek lehetőséget kaptak a roma nyelven való történet mesélésre is.

Negyedik nap reggeli torna és körlet takarítást követően a gyerekek ismerkedtek a roma művészek alkotásaival festményekkel, zenével, versekkel. Délután a nagyon várt strandolás volt a program. Este bográcsban cigány lecsót főztünk, amit pótvacsoraként fogyasztottunk el. A vacsorát követően hagyományos roma tánc és ének foglalkozás volt. Késő este következett a bátorságpróba. A bátrabb gyerekek elemlámpákkal felszerelkezve, 4-5 fős csoportokban indultak el a mécsesekkel kijelölt úton, ahol több állomáson is feladatok várták őket. Nagyon élvezték a játékot, hangos sikongatás jelezte, hogy éppen merre haladnak. A feladatokat ügyesen megoldották, majd a táborba visszatérő állomásvezetők bátorságát is próbára tették egy rejtekhelyről hangos kiabálással előrohanva.

Ötödik nap a reggeli tornát és a körlet rendet követően kiscsoportokban esélyegyenlőséget támogató interaktív játékok voltak. Témák: gyermeki jogok, „mi leszek, ha nagy leszek”, kooperáció-alkalmazkodás. Délután strandoltunk. Kora este bemutattuk a régi roma mesterségeket-úja próbálkozhattak a kosárfonással. Este búcsúest volt hagyományos roma zenékre tánccal és énekkel összekötve.

Hatodik nap délelőtt közösen összepakoltuk a holmikat, rendbe tettük szobáinkat, majd a tábor  értékelése és az egyéni teljesítmények jutalmazására került sor.

Roma Nemzetiségi Tábor
Scroll to top