Roma nemzetiségi tábor

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával a ROMA-NEMZ-TAB-20-0090 számú projekt keretében Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó tábort szerveztünk a Határtalan Szív Alapítvány Mi Házunk Közösségi Házába járó roma gyermekek számára. 20 fő diák részvételével valósítottuk meg nyári tábort.

A tábor 2020. augusztus 17-22-ig a Jászboldogházán a helyi önkormányzat által működtetett Camping és Strandfürdő területén valósult meg.

A pályázatban eredetileg Balatonszemesre 2020. június 22-27. terveztük a programokat. A 2020. március 16-án a covid járvány következtében kihirdetett vészhelyzet miatt bizonytalanok voltunk, hogy egyáltalán lehetséges lesz-e a tábor megszervezése. Így nem mertük előre lefoglalni a szálláshelyet. Júniusban a vészhelyzet feloldást követően próbálkoztunk a szállásfoglalással, de a tervezett időpontra nem volt szabad hely. Július hónapban nyári napközi tábort szerveztünk így ebben az időszakban nem tudtuk a Roma nemzetiségi tábort megszervezni. Végül augusztus végére sikerült megtalálni a megfelelő táborhelyet Jászboldogházán, ahol megvalósult a tematikus roma nemzetiségi táborunk.

A tábor programja a cigány népismeret, a szokások és hagyományok, a kultúra, illetve a cigányzeneelemeinek megismerésére fokuszált. Kiemelt szerepet kapott a nemzetiségi zene, szövegolvasás. Életkori sajátosságokat figyelembe véve a mese, mint kultúra és érték közvetítő eszköz napi szinten jelen volt a tábori mindennapokban: meseolvasás, dramatizálás, mese ábrázolás tekintetében.  A  diákok sok színes programon keresztül ismerkedhettek a romák eredetével, európai és magyarországi történelmükkel, zenei és tánchagyományokkal, a roma hitvilággal, híres roma művészek írók költők életével, alkotásaikkal, a roma gasztronómia hagyományos ételeivel, íz világával. A gyerekek magyar identitás tudatának fejlesztésével lehetőséget biztosítottunk  a társadalmi integrációra, az elfogadásra, a toleranciára. Mindezt szakemberek bevonásával, játékos, interaktív, projektalapú elemek beépítésével. Roma tánc csoportunk fellépett Jászboldogháza augusztus 20-i rendezvényén.

Programok:

1. Szálláshely kialakítása -tábor szabályzat, felelősök megválasztása, feltérképeztük a tábor helyszínét, megbeszéltük a tábori rend szabályait. Átbeszéltük az aznapi, valamint a heti programtervet. Kiosztottuk részükre az egyen pólókat, melyeket a külső helyszíneken folyamatosan viseltek a gyermekek.  Tábortűz: autentikus roma zene, közös éneklés- Balogh Zsolt roma zenésszel- tájházba- a lényok kemencés lángost sütöttek.

2. „Eredetnap a cigányság eredete- eredetmesék megismerése- roma nyelven, Irányított beszélgetés következett, melynek témája a cigányság eredetéről, történetéről szólt. A gyermekek nagy érdeklődéssel hallgatták végig a romák bevándorlásáról, a régi cigány mesterségekről szóló előadásunkat. Délután a szomszédban lévő strandon fürdés volt. Esti program mese vetélkedő: Téma roma mesék

3.„Hagyományos roma élet napja” roma öltözet- színvilág- roma mesterségek, hitvilág, játékos divatbemutató a roma népviselet keretében. Kézműves foglalkozás: Kosár fonás „kicsiben”-  Délután kerékpár túrán vettünk rész, megismertük Jászboldogháza természeti környezetét, madárlesen voltunk. Estiprogram roma tánc csoportunk –új táncelemek tanulása. Közös tánc.

4. “Roma művészet napja” írók, költők, festők műveinek bemutatása részletek roma nyelven is. Akire büszke vagyok, példaképem- kiscsoportos foglalkozások- roma identitás erősítése. Délután tánccsoportunk fellépett az augusztus.20.i programon, kicsit szégyenlősen főleg a lányok, de jól sikerült a műsor.

5. Délelőtt zenehallgatás: „Roma zene napja” zenészek- 100 tagú cigányzenekar- zenehallgatás, Cigány himnusz. Hagyományos roma hangszerek kipróbálása és megszólaltatás(kanna, kanál) közös éneklés. Délután fürdés volt kerékpározás. Vacsorára bográcsban „cigány lecsó” főtt.

6. Tábor zárása, értékelés, jutalmak kiosztása Hazautazás

A tábor megvalósításában pályázati forrásból 2 fő pedagógus, 3 fő segítő, (akiknek a Határtalan Szív Alapítvány finanszírozta) a költségeit vett részt a táborban. A segítők biztosították a tábor időtartama alatt a programok, előadások, étkeztetések gördülékeny lebonyolítását.

Scroll to top