Szociális program

Szociális munkánk során a hátrányos helyzetű családoknak nyújtunk segítséget, akik Esztergomban, Esztergom-kertvárosban élnek.

Szociális tevékenységünk kiterjed az élet minden területére: lakhatás segítése, álláskeresés, orvoshoz való eljutás, egészségnapok szervezése, szűrővizsgálatok lebonyolítása, adománygyűjtés és osztás.

Évente körülbelül 120-130 családdal van szorosabb kapcsolatunk, velük részben a gyerekek révén, részben egyéb ügyek miatt találkozunk.

Már egészen kis kortól foglalkozunk a csecsemőkkel, és az anyukákkal. Bölcsődénkbe fél éves kórtól jöhetnek a babák az anyukáikkal / szülők közül, akinek hiányzik, az általános iskola valamelyik évfolyama az nálunk elvégezheti a hiányzó osztályokat /, a babák mellett fontos a baba –mama klub, itt az anyukáknak szervezünk ismeretterjesztő elméleti és gyakorlati foglalkozásokat /életvezetési tanácsadás, csecsemőgondozás, betegápolás, lázcsillapítás, helyes étkezés, stb./

Fontos feladatunk az adománygyűjtés és az adományosztás. A Mi Házunkban minden csütörtök délelőtt élelmiszerosztás van. Élelmiszer csomagot minden hozzánk forduló rászoruló családnak adunk.

Ezen kívül ruhaadományt, bútorokat, háztartási gépeket, eszközöket, ágyneműt osztunk, annak megfelelően milyen adományt kaptunk.

A napi kapcsolat során a hozzánk fordulóknak minden ügyes- bajos dolgában segítünk. Nagy segítség ez, hiszen a mi ügyfeleinknek probléma a hivatalos levelek megértése, illetve a további ügyintézésbe is segítségre szorulnak /sokuk analfabéta, illetve hiányzik az értő olvasás készsége/.

Segítünk a munkahelykeresésben, önéletrajz készítésben, lakásigénylési kérelmek írásában stb.

Az egészség életre nevelés prioritást élvez programunkban. Minden évben négy alkalommal szervezünk egészségnapot, ahol külső szakemberek bevonásával végzünk szűrő vizsgálatokat /vérnyomás, vércukormérés, koleszterinszűrés, egészséges táplálkozás előadások és gyakorlati bemutatók, rákszűrés, stb/

Az egészség napot családi nappal egészítjük ki, ahol nem csak a felnőttek, de a gyerekek is részt vesznek. Közös játékok vannak pl: szülők gyerekek foci versenye, családok egymás elleni vetélkedője.

Sok külső szakemberrel, civil szervezettel, intézménnyel állunk szoros kapcsolatban, és vesszük igénybe egymás segítségét: Otthon Segítünk Alapítvány, Máltai Szeretet Szolgálat, ÁNTSZ-ben dolgozó szakemberek, Vöröskereszt, Rendőrség Bűnmegelőző csoportja, Boldog Ceferínó Alapítvány, Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya, Városi Óvodák, Iskolák pedagógusaival tartjuk a kapcsolatot.

A szociális csoport feladata a Pasztorális programok szervezése.

A Házban minden hétén szakember segítségével hittan órát tartunk a gyerekeknek.

Havonta egy alkalommal Boldog Ceferínó Intézet kápolnájában Roma 

Misén veszünk részt tanulók és a pedagógusok egyaránt.

A magyar katolikus hagyományoknak megfelelően májusban, októberben Mária imákat mondunk.

Az ünnepekre is együtt készülünk a gyerekekkel, minden családnak csinálunk adventi koszorút, karácsonyi díszeke.

A húsvéti nagyböjtben közös imákkal készülünk és várjuk Jézus feltámadását.

Scroll to top