Jászboldogháza tábor 2023.

ROMA-NEMZ-TAB-23-0305

Az első napon a szállás elfoglalását követően strandolás volt a program, majd kora este játszottunk, zenéltünk, énekeltünk és a cigánytánc alaplépéseit tanultuk a közösségi sátorban. Ez jó alkalom volt arra, hogy tanodásaink és az ukrán menekült gyerekek jobban össze tudjanak ismerkedni, barátkozni. A gyerekek mindkettőt nagyon élvezték és kellemesen elfáradva feküdtek le aludni.

A második nap délelőtt az íjászkodást próbálhatták ki a gyerekek, majd utána a fiúk kerékpárral fedezték fel a camping környékét és a falut, a lányokkal közben a roma nők helyzetéről beszélgettünk a sátorban. Mivel gyönyörű időnk volt, délután ismét strandolás volt a program. A gyerekek nagyon élvezték, többen közülük úszni tanultak. Este három csoportra osztottuk a gyerekeket, akiknek a camping területén kellett megkeresniük az elrejtett borítékokat és az azokban lévő puzzle darabokból kirakni csapatonként egy képet. Nem volt egyszerű dolguk a kezdődő sötétedés miatt, de mindenki nagyon igyekezett. Ezt követően  ismét gyakoroltuk a cigánytánc előző nap tanult lépéseit.

A harmadik reggel tornával kezdődött, majd délelőtt ellátogattunk a közeli Alpaka farmra, ahol megismerkedtünk az itthon nem túl gyakori állatokkal, valamint azzal, hogy mire használható a gyapjú. A kártolást és a fonalkészítést ki is próbálhatták a gyerekek. Utána a fonalból mindenki készíthetett magának fonott karkötőt. A délután ismét a strandolásé volt, amit már nagyon vártak a hőség miatt. Ki sem lehetett őket csábítani a medencéből. Este a sátorban dinnyeevő verseny után activityt játszottunk, majd cigányzenét hallgattunk és közösen táncoltunk, énekeltünk.

A délután, a csoportok részére különféle foglalkozásokat és műhelymunkát kínált,  például kézműveskedés, és az az alkotó tevékenységek között válogathattak. A kreatív munka során saját kezűleg készíthettek hagyományos roma ékszereket és díszeket.

Az este a tábori tűz mellett telt, ahol a gyerekek összegyűltek és megoszthatták egymással aznap szerzett élményeiket. Az ötödik napon a gyerekek tovább mélyítették ismereteiket a roma hagyományok terén. A délelőttünk egy interaktív workshopon telt, ahol részletesen megismerték a roma hagyományos zenét és táncot. Kipróbálhatták, hogyan zajlik egy igazi roma mulatság.

A délután folyamán a roma kultúrához kapcsolódó kézműves munkához tértünk vissza. A gyerekek részt vehettek egy hímző foglalkozáson, ahol megtanulták a roma hímzés technikáját és saját alkotásokat készítettek.

Az este a táborzáró ünnepség és a fellépések időszaka volt. A gyerekek bemutatták azokat a dalokat, táncokat és műsorokat, amelyek a roma hagyományok témájában tanultak a tábor alatt. Az ünnepség során a gyerekek büszkén mutatták be tudásukat, a tábor többi résztvevőjének.

Másnap elbúcsúztak a kempingtől, sok élménnyel és emlékkel gazdagodva tértek haza. A tábor céljai között szerepelt a roma hagyományok és kultúra mélyebb megértése, és a gyerekek közötti barátságok és közösségépítés elősegítése, és ezek a célok sikeresen megvalósultak a tábor ideje alatt.

Pályázati azonosító: ROMA-NEMZ-TAB-23-0305

Köszönjük a Magyar Állam támogatását!

Jászboldogháza tábor 2023.
Scroll to top